Monday, October 15, 2018

Paar tähelepanekut Tartu korvpallist


Kirjutasin mõned mõtted Tartu korvpallist. Ma ei ole spetsialist, panin oma mõtted kirja pigem intuitsioonist lähtuvalt. Olen põhiliselt jälginud 2000. sündinud poiste meeskonna arengut, lõppu lisangi kaks linki nende kunagistele mängudele.

Ilmunud Tartu Postimehes:

Tõenäoliselt on Tartu korvpall harva pälvinud niipalju püsivat tähelepanu kui viimaste kuudel. Oma sõna on öelnud korvpalli autoriteedid, ülikooli esindajad, fännid, spordiajakirjanikud jt. Kindlasti on laialdane diskussioon Tartu korvpalli hetkeseisu mõtestamiseks ja edasiminekuteede otsimiseks ainult positiivne ning püüan arutellu lisada pisut rohkem kui mõõduka huvilise ja korvpalliga perekondlikult seotud inimese vaate. 
Taustast niipalju, et olen üsna lähedalt näinud eelkõige 2000. aastal sündinud, pisut vähem ka aasta-paar varem ja hiljem sündinud noorte arengut, kellest kaheksa noormeest tänasesse Tartu esindusvõistkonda kuuluvad. Tõsi on, et kipun noori alahindama, neid endiselt alla pooleteistmeetristeks poisteks pidama ja kahtlema, kas nad suudavad oma kunagiste eeskujudega võrdväärselt mängida. Aga poistest on noormehed saanud, millele saab kõige paremini kinnitust võistkonna lähedusse sattudes, kui oodatud allapoole vaatamise asemel tuleb võistkonna liikmetele näkku vaatamiseks pea kuklasse ajada.
Tahan eelkõige kõnelda sellest, mis on minu arvates tänases Tartu Ülikooli korvpallimeeskonnas hästi.
Esiteks mulle tundub, et võistkonnal on targad treenerid. Esindusvõistkonna treenerite Priit Vene, Toomas Kandimaa ja Joosep Toome kõrval tahan siin kindlasti nimetada paljud noored esindusvõistkonda viinud Raido Rebast, kes suutis noortes ikka alal hoida mängurõõmu, panustas pikemaajalistesse ja suurematesse eesmärkidesse ja ei unustanud veerandi lõpus  kunagi üle vaadata noorte koolitunnistusi. Targad treenerid õpetavad tarka korvpalli ja see on ülikoolilinnale kohane.        
Teiseks: mulle näib, et tänane korvpalli esindusvõistkond hoiab ühte see tähendab võistkonna vaim on väga hea. Mitmed nooremad mängijad on koos mänginud üle kümne aasta ja tajuvad üksteise mängu kinnisilmi.  Võistkonnal on alati lõpuni võitleva Julius Kazakauskase näol olemas  autoriteetne ja kogenud vaimne liider,  Arnas Velicka  on seevastu Tartu noortele eakaaslane, kes on omavanuste absoluutne tipp Euroopas ja seega ka eeskuju, kellega sarnaseks meisterlikkuse poolest nooremad mängijad saavad püüelda. Tegemist on võistkonnaga, mis saab minna ainult paremaks.
Kolmandaks on võistkonnal suuremeelsed fännid, kes omasid ei jäta. Mulle läks väga südamesse fännide rahakogumise aktsioon võistkonnale, sest tean, et hooaja lõpus tehtud otsused olid fännidele esialgu arusaamatud. Olen vahetevahel kujutlenud end poolfännina ning tajunud, et ehkki väljakul küll vähem tiitlitega mängijaid, kompenseerib seda oluliselt asjaolu, et mängijatest on kolm neljandikku Tartuga seotud. Ja see on väärtus, mis kutsub saali korvpalli vaatama. 
Neljandaks on BC Tartu korvpallikooli näol üles ehitatud tugev järelkasvu püramiid, oma vanuseklassi Eesti meistritiitlid tulevad viimasel ajal üsna sageli Emajõe äärde. Ning mõne aasta pärast ei saa tänased esindusvõistkonna liikmed oma kohas sugugi kindlad olla, sest uued talendid koputavad jõuliselt uksele. Esimene aste tippkorvpalli nuusutamiseks on neil käeulatuses.
Kokkuvõttes näen Tartu korvpalli tulevikku pigem helgetes toonides ja mõistan Tartu ülikooli otsust panustada üliõpilaskorvpallile. Kuidas ja kas on see ühendatav  professionaalse korvpalliga, jääb kindlasti minust spordi alal targemate inimeste lahendada.
Autor on pingipoisina tulnud korvpallis kahekordseks Baltimaade parlamentide meistriks.

2012. aasta valus kaotus Eesti meistrivõistluste finaalis Rakverele:
2016. võidetud meistritiitel Viljandis:


No comments:

Post a Comment