Friday, March 13, 2015

Suhtumine EKREsse



EKREsse suhtumise väljendamine on kuum teema ning mõtlen ka sellel teemal.

Eesti on väike ning tunnen isiklikult üsna palju inimesi, kes EKREsse kuuluvad või seal kandideerisid. Enamasti on tegemist normaalsete inimestega. Minu tuttavad on enamasti töökad ja pühendunud, kui otsida nõrkusi, siis kipuvad nad eelistama alternatiivseid tõlgendusi ajaloole ning ei ole eriti altid dialoogile.  Aga loomulikult on minu tutvusringkond liiga väike, et selle põhjal mingeid pädevaid üldistusi teha.

Tunnistan, et laialt levinud Jaak Madisoni blogipostitus ei ole minu jaoks eriti oluline argument hukkamõistmiseks. Ma arvan, et on igati normaalne kui kahekümneaastased (ja ehk aastaid vanemad inimesed) mõtlevad aeg-ajalt igasuguseid lolluseid, see käib inimese arenguga kaasas. Iseküsimus, kas kaitsmiseks oli vaja seda kõrvutada Sven Mikseri 4. klassis kirjutatuga (võrdlus, et 4. klassis käiv Mikser on tasemelt võrreldav 20 aastase Madisoniga ei räägi just viimase kasuks). Valitud ametikohal töötades peab ta enda väljaütlemisi loomulikult paremini kontrollima.

Tunduvalt tõsisemad on minu arvates Madisoni postitus etnilise puhastuse vajalikkusest või siis Mart Helme intervjuu Telegrammile (http://www.telegram.ee/eesti/mart-helme-inimesed-on-oigesti-aru-saanud-et-eesti-valitsus-on-nukuvalitsus#.VQEymuGgu4Y). Aado Lintrop on viimast oma blogis analüüsinud  (http://loitsija.blogspot.com/).

Aga minevik minevikuks. Olen ka ise kirjutanud, teinud ja öelnud palju asju, mida ma hetkel õigeks ei pea ning mõned asjad nende hulgast on lausa häbenemist väärt. Mõtlesin pisut ka EKRE tänasele päevale. Tulemuseks oli minu jaoks tavaline ennast otsiv erakond. Mõned uitmõtted ka: 

1.       Üsna mitmed inimesed olid enne EKREga liitumist jõudnud kuuluda mõnda erakonda või kandideerida teiste erakondade ridades. Arenev poliitbroilerlus on selles erakonnas täitsa olemas.  

2.       Mulle on vastumeelne, et EKREs rõhutatakse üsna palju sõnumit, et maailm on hukas ja allakäinud. Sellega seoses rajatakse palju oma tegevusest meie-nemad vastandusele. Need „nemad“ võivad olla teised erakonnad, homoseksuaalid, immigrandid jne. Mina näen maailma ja Eestit pigem helge ja toreda paigana, mulle meeldib hilisõhtul Rüütli tänaval ilma tõrvikuta liikuda ning tuttavate seltskonda nautida. 

3.       Ma olen EKREs näinud vähe parteiliinist kõrvalekaldeid. Minu jaoks on atraktiivse ja tugeva erakonna tunnusteks just asjaolu, et sealt kostuvad ka ajuti erinevad arvamused, kuid EKREs pole ma seda näinud. Ei mina usu, et seal toimetavad noored inimesed on kõik põhimõttelised kooseluseaduse vastased. 

4.       Mõned asjad võiks EKRE selgemini välja öelda. Olgu see video marssimisest Minu kamba laulu saatel. Kas selles siis oli erakonna jaoks midagi taunitavat või mitte. Või miks see video üleüldse maha võeti. 

Kokkuvõttes tunnistan, et EKRE seisukohad ja tegevus ühtib praegu Eestis tegutsevatest suurematest erakondadest minu vaadetega kõige vähem. Aga kõik ei peagi ühtmoodi mõtlema. Ning loomulikult on seal kenasid inimesi, kellega suhtlen ka edaspidi.

3 comments:

  1. EKRE pakub alternatiivi konservatiivsele rahvuslikule poliitikule. Palju inimesi ongi liitunud EKREga, kuna IRL ei ole nende arvates esindanud seda konservatiivset joont, mida ta peaks esindama. Need inimesed, kes Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga on liitunud, on teinud seda, kuna maailmavaateliselt sobib see neile kõige rohkem. Kui mõni poliitik toetaks kooseluseadust või massimigratsiooni, siis liituks ta mõne teise parteiga, nagu näiteks sotsiaaldemokraatidega. Alternatiive on praegu nii palju ja seetõttu on minu arvates loogiline, et EKRE ümber on koondunud ühtse maailmavaatega ja väärtustega isikud. Paljud Eesti inimesed, sealhulgas mina arvavad, et päris palju asju on valesti tehtud, eriti pärast SDE/Reformierakonna valitsust.

    ReplyDelete
  2. Tere, Robert, ja ilusat vaheaega! Loomulikult valitakse erakond vastavalt maailmavaatele, kui see nõnda poleks oleks ju silmakirjalik. Samas on Su kiri väga näitlik. EKRE vastandub Su kirjas IRLle (need pole nagu õiged konservatiivid), vastandub sotsiaaldemokraatidele (need pooldavad kooseluseadust ja massimigratsiooni - viimane väide ei vasta muidugi tõele), vastandub valitsusele (on päris palju asju valesti teinud). Mulle meeldib vastandumise asemel ühisosa otsida. Võibolla on see on maitse küsimus, kuid minuga nii on.

    ReplyDelete
  3. Minu arvates on praegu niiöelda vastandumine väga vajalik, kuna ilma selleta ei tuleks muutuseid. Kuigi leian, et enamikes 2011-2015 Riigikogus olnud parteides oli mulle vähemalt üks sümpaatne inimene, siis usun, et erakonnad on enamuses loorberitele puhkama jäänud. Minu arvates on tähtis, et nende valimiste ajal tulid välja inimesed ja erakonnad, kes ütlesid, et see, kuidas praegu parlamendis asju tehakse, ei ole õige. Ma usun, et EKRE JA EVA edu ja inimeste liitumine nendega ongi tingitud väga paljuski protestist ja rahulolematusest praeguse olukorraga. Minul arvates on see ainult hea ja paneb võibolla ka vanad erakonnad pingutama ja vaeva nägema. Ma leian, et nii Vabaerakond kui ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ei peaks otsima nii kiiresti ühisosa vanade erakondadega. Selline vastandumine on minu arvates tõesti väga hea ning avab teed tugevamale opositsioonile, kuna ilmselt jätkavad vähemalt SDE ja Reformierakond valitsuses. Ilusat vaheaega!

    ReplyDelete